Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

Modul III ~ Resurse




TopicDescriere
In gradina lui NarcisCe este un narcisist? Are si calitati un narcisist? Are un narcisist sanse de integrare sociala? Cine suporta un narcisist si cine intra in cuplu cu el? Sper sa gasim impreuna un raspuns la toate aceste intrebari.
Fericirea in cuplu si iluziile Care este secretul fericirii in cuplu? Mai multi cercetatori din domeniul relatiilor de cuplu par sa-l fi gasit. Aveti si voi unul?
Terapia prin catastrofa Sunt oare singurul care a observat ca o catastrofa vine la pachet cu o oportunitate? Nu, vorbesc serios! Exista dovezi in jurul nostru! Chiar si reciproca este valabila: o mare reusita ascunde o catastrofa la fel de mare.
Patologia frumosului Chirurgie estetica... goana dupa frumos... goana dupa succes. Acestea sunt etaloane ale lumii moderne si, in acelasi timp, reprezinta mijloace prin intermediul carora se manifesta... psihopatologia. Atunci cand nimic nu te satisface, nici macar operatia estetica mult dorita, este cazul sa ne punem intrebari...
Respectul in relatiiS-a vorbit despre prezervativ si despre pastila de a doua zi. S-a vorbit despre indemanarea sexuala si despre provocari sexuale. Am observat insa ca nu s-a prea vorbit despre respect si despre respectul din relatii. Oare sa fie un subiect atat de neinsemnat?
Cultivarea relatieiCum reusim sa obtinem din partea partenerului tocmai reactia pe care o detestam? Avem oare un rol in asta sau totul tine de partener si de lipsa lui de educatie, la care am fost cu totul orbi cand l-am ales?
Pretul taceriiLa nivelul simtului comun predomina ideea ca neexprimarea emotiilor si pastrarea secretelor incarcate emotional, vine cu riscul dezvoltarii unor probleme de sanatate psihica si fizica. Cercetarile efectuate incearca sa faca lumina.
Efectul carismaticA reusi sa intorci catre tine privirea tuturor celor din jur, si a reusi sa ii farmeci ca si cand ai dispune de capacitati paranormale, este o abilitate demna de interes. Dar cei care reusesc asta, pot sa si treaca neobservati, daca isi doresc. Oare cum reusesc?
DebriefingEste utila exprimarea emotiilor? Suntem oare un cazan sub presiune ce trebuie sa se elibereze, ori eliberarea aceasta este doar un antrenament care intretine presiunea?
Cand cosmarul prinde viataAti visat ca va urmareste un clown ucigas? A avea un cosmar nu este un lucru iesit din comun. Dar a ajunge sa ripostezi cu lovituri ce pun in pericol integritatea fizica proprie sau pe a celor ce se odihnesc impreuna cu tine, devine o problema majora a noptilor...
Frumosul adormitUn adolescent de 17 ani a incercat sa se sinucida dupa ce a amanetat bijuteriile familiei si a pierdut toti banii la pacanele. Dar oare cat de viu a fost el pana in momentul acesta?
Starea de fluxCare este secretul marilor reusite din lumea sportului sau din alte domenii? Am spune ca disciplina si munca. Si totusi, campionii nu vorbesc despre munca de parca ar fi povara vietii lor... Cum ne explicam acest lucru?
Capital suprem De ce avem incredere? A zbura cu avionul este, poate, un adevarat curaj. Putem privi acest fapt si ca pe o dovada de incredere in oameni - cel care a conceput avionul, cei care l-au construit, cei care l-au verificat tehnic si cei care il piloteaza. Zborul este o metafora a increderii.
Complexul varstei Suntem nevoiti sa dam piept cu imbatranirea si... nu scapa nimeni. Batranetea nu este o veste buna - e ca si cand te-ai muta in partea orasului unde nu vrea nimeni sa locuiasca.
Prieteni de pahar De ce merg barbatii la baut? Sa fie doar "gustul puternic si amarui"? S-ar parea, conform cercetarilor din domeniul psihologiei sociale, ca barbatii au motive si obtin beneficii neasteptate din a merge impreuna "la una mica".
Adolescenta si succesul Oare succesul in adolescenta prezice succesul mai tarziu, in viata? Vor ajunge oare tocilarii, sau adolescentii stersi sa isi ia revansa? Ce l-ai sfatui pe adolescentul tau in materie de atitudine vrednica de urmat in liceu?
Tainele comunicarii O problema a tinerilor care nu au ajuns la o vasta experienta de inter-relationare si afirmare personala este aceea a modului cum decurge comunicarea. Care sunt abilitatile tale de afirmare personala si cum le poti imbunatati?
Psihologia diabetului Putem influenta insanatosirea sau preintampina imbolnavirea prin abordarea cu prioritate a problemelor emotionale? Credeti si voi in existenta unei legaturi intre bolile fizice si tulburarile emotionale?
Activitati de vacanta Exista dovezi stiintifice cu privire la influenta drumetiilor in ameliorarea depresiei iar psihologii le recomanda ca mod de cultivare a relatiilor.Va propun o alternativa de petrecere a vacantei, de care va veti indragosti.
Dependenta autoliticaCand placerea se transforma in dependenta si ramane singura noastra preocupare, cei din jur incep razboiul cu noi. Ai si tu vicii? Ce ganduri ai cu ele?
Vacante esuate Vi s-a intamplat in aceasta vacanta, sa aveti nevoie de... o vacanta? Studiul stresului arata faptul ca oamenii devin stresati in cele mai neasteptate momente...
Alimentatia emotionalaMancam pentru ca ne este foame sau mancatul este declansat si mentinut ca urmare a unei nevoi emotionale neconstientizate? Cum facem diferenta si care sunt solutiile?
Activitate fizica si depresieToata lumea iti recomanda miscarea. Stiu chiar si copiii de la gradinita ca este folositor sa faci 30 de minute de miscare in fiecare zi. Dar este miscarea cu adevarat utila in cazul depresiei?
Esecul profesionalCum administrezi esecul profesional? Reusesti sa iti descoperi resursele singur sau apelezi la prieteni si familie? Tagma profesionistilor promite un alt tip de sprijin. Care este acela?
Resursele noastreUn set de solutii pe care ti le ofer gratuit te vor ajuta sa ameliorezi manifestarile personalitatii care iti fac probleme. Cum te afirmi in societate? Pe ce te bazezi si ce anume crezi ca te poate ajuta?
Criminali in serie & victime sexyO literatura bine dezvoltata in occident, se bazeaza pe povesti reale despre criminali in serie si practicile sinistre ale acestora. In mod surprinzator, printre fanii genului se afla multe femei!
Salvatorul magicTu esti Salvatorul Magic! Te iubesc si ma sprijin pe tine ca pe un piedestal. Ma revolt si iti cer socoteala daca nu "faci treaba", caci am instrumente de manipulare infailibile - emotiile mele.
Caracterul este sexyPoate ca ati fost deziluzionati si voi de momentul cand o persoana atragatoare a deschis gura… Uneori te intrebi daca se comporta dezagreabil intentionat, pentru a castiga spatiu…
Generatia AlienUn personaj naiv dintr-un basm celebru spunea „Priviti, imparatul este gol!” Ce anume da valoarea unui lucru, a unei persoane? Prezentarea de care beneficiaza, raritatea sau eficienta si utilitatea sa?
Varstele emotionaleStilul parental administrat, rasfatul si abuzul, constituie mai tarziu radacina unor atitudini nepotrivite in fata provocarii - a transforma totul intr-o trauma sau a te retrage cu lasitate.
Moartea emotionalaSuntem vii atunci cand simtim viata din plin, cand emotiile ne coplesesc? Sau suntem mai vii atunci cand beneficiem de echilibru interior? Ce argumente se pot aduce fiecareia dintre aceste pozitii?
Topul ideilor anului 2014Inca nu s-a risipit norul de fum de deasupra orasului si nici mirosul de petarde, artificii sau praf de pusca, si m-am gandit sa fac un top al celor mai interesante idei care m-au inspirat in 2014.
Definitia stimei de sineNe face mai puternici sau mai vulnerabili o buna stima de sine? Cum se defineste stima de sine? Sau de ce exista asa ceva? Care sunt functiile stimei de sine si cum o puteti folosi in avantajul propriu?
Je suis DeWolfFiecare copil ... "va deveni mare"... Visam in fiecare zi la asta, iar aceste visuri, iau in calcul ceea ce suntem si ceea ce credem despre noi insine si posibilitatile noastre. Ce te faci cand "vei fi mare"?
Prietenia cu sineEsti prietenos. Viata te-a invatat ca ar fi greu si trist sa traiesti fara prieteni. Nu stii insa ca mai important decat a fi prietenul cuiva, este sa fii propriul tau prieten. Chiar si prietenia cu sine se invata!
Telecomanda la mineEste minunat sa servesti cina, privind un televizor in functiune - te tine informat, stimulat si bine dispus! Se pare insa ca exista si o parte mai putin avantajoasa, scoasa in evidenta de cateva studii recente.
Stare de bine, fara fumuriRenuntarea la fumat imbunatateste sanatatea psihica. Cercetatorii britanici au descoperit o corelatie intre fumat si anumite diagnostice psihiatrice, precum depresia si anxietatea.
English party girlsPregatesti cu grija rochia neagra, pantofii cu toc si suvita rebela de pe frunte. Dar cateva ore mai tarziu, te trezeste Politia de pe un trotuar si te intreaba daca ai un act. Bun venit in lumea speciala a betivelor britanice!
Acesta este circul meuPoate ca viata sociala seamana cu "Romanii au Talent" si nici macar nu ne-am dat seama pana acum... Acumulam, crestem, ne perfectionam, iar in final, ne gasim un loc adecvat si un public pe masura spectacolului.
Miserupism crestin terapeuticCe ati alege intre o suma mare de bani si cateva luni de psihoterapie? Ati alege banii, desigur. Totusi, un studiu recent arata ca mai multe sanse de fericire ar avea cei care au ales psihoterapia!
Tainele Memoriei UmanePentru ca avem memorie, stim cine suntem, cine sunt cei din jur, ce este binele sau raul, si ce este viata pentru noi. Tocmai de aceea memoria este actorul principal al psihoterapiei.
Mentorul interiorEmotiile dau gust vietii. Dar tot ele constituie si miezul patologiei psihice - suprasolicitare, sau dificultati de integrare. Cum restabilim echilibrul? Va propun sa faceti cunostinta cu Mentorul Interior!
Cu depresia pe AndroidE vremea tehnologiei si a internetului. Exista tot felul de aplicatii pentru telefonul mobil. Insa nu mica mi-a fost mirarea sa descopar ca sunt destul de multe aplicatiile care "vin in sprijinul" celor care sufera de depresie.
Orbirea selectivaCum de vezi numai jumatatea plina a paharului? Sau cum de vezi doar defectele partenerului, iar cand il pierzi ii vezi doar calitatile? O multime de astfel de argumente ma fac sa cred ca suferim cu totii de orbirea selectiva.
Echilibrul energeticAgresivitatea, pierde teren in favoarea sigurantei de sine, diplomatiei si persuasiunii. Omul puternic nu mai este cel dotat cu muschi si iesiri irationale, desi, o lunga perioada din istorie aceasta era imaginea standard a puterii.
Sexul paraseste dormitorulUn barbat tanar trebuie sa mute muntii din loc pentru ca o fata sa fie impresionata si sa-l accepte ca partener sexual. Vine insa un moment in viata cuplului, cand situatia se rastoarna ...
Egoismul ecologicSe crede ca egoismul este rau, iar altruismul este bun. Cu toate acestea, se pot observa usor, peste tot in jurul nostru, cazuri de egoism inteligent si de altruism "neinspirat"... Nu pierde acest articol care s-ar putea sa iti schimbe viata!
Tinerete fara batranateAti auzit probabil despre calugarii budisti din Tibet care depasesc usor suta de ani si nici macar nu arata asa de rau... Ei bine, stiinta scoate la iveala ca, longevitatea lor ar putea avea un alt secret decat stilul de viata sanatos.
Cardurile magice ale destinului"Secretul (iti va schimba viata)" - asa mi-a fost recomandat acest film care, aniverseaza, in curand, 10 ani. Si asa a si fost! Chiar mi-a schimbat viata! Din pacate sau poate din fericire, nu toti l-au inteles la fel ca mine...
Egoismul EcologicSe crede ca egoismul este rau, iar altruismul este bun. Cu toate acestea, se pot observa usor, peste tot in jurul nostru, cazuri de egoism inteligent si de altruism "neinspirat"... Nu pierde acest articol care s-ar putea sa iti schimbe viata!
Tinetere fara batraneteAti auzit probabil despre calugarii budisti din Tibet care depasesc usor suta de ani si nici macar nu arata asa de rau... Ei bine, stiinta scoate la iveala ca, longevitatea lor ar putea avea un alt secret decat stilul de viata sanatos.
Cardurile magice ale destinului"Secretul (iti va schimba viata)" - asa mi-a fost recomandat acest film care, aniverseaza, in curand, 10 ani. Si asa a si fost! Chiar mi-a schimbat viata! Din pacate sau poate din fericire, nu toti l-au inteles la fel ca mine...
Sedentarismul MentalCunoastem efectele sedentarismului asupra sanatatii fizice. Mai putin intelese sunt insa conexiunile existente intre sedentarism si depresie. Dupa ce veti citi in acest articol despre "exercitiile fizice mentale", nu veti mai avea nicio scuza pentru o sanatate ce lasa de dorit!
Frumusetea & ochii privitorului  Cum te vezi si cum te vad ceilalti? Te privesti cu prietenie sau esti principalul tau critic? Un experiment psihologic si artistic interesant promite sa iti schimbe modul de a-ti privi propria frumusete.
Iaurtul, bulgarii si anxietateaSuntem ceea ce mancam? Conform studiilor, cei care consuma iaurt in mod constant, sunt mai putin anxiosi. Un paradox face ca cei mai mari consumatori de iaurt, bulgarii, sa se numere printre cele mai nefericite natiuni.  
Succes personalizatAm pornit in cautarea succesului personal, social, profesional si al vietii intime. Asa cum spun inteleptii, secretul este efortul si rezistenta la frustrare. Dar n-am putea castiga si prin abandon in fata frustrarilor?  
Dieta & factorul odihnaTii o dieta sau esti consilier nutritional? Atunci te-ar putea interesa acest articol. Un studiu recent arata faptul ca deprivarea de somn are consecinte asupra obiceiurilor noastre alimentare.  
Cum sa-ti protejezi nefericireaEste oare posibil sa ne sintetizam singuri fericirea? Fericirea si nefericirea chiar sunt o alegere? Experimente facute de cercetatorii de la universitatea Harvard, arata cum oamenii isi pot alege atitudinea in fata evenimentelor.
Botoxul ~ Calea fericirii eterneSocant: Studii recente arata ca botoxul amelioreaza depresia! Ei bine, daca botoxul este solutia pentru depresie, atunci putem desfiinta facultatile de psihologie iar psihoterapia va deveni doar un detaliu al trecutului...
Presiune, succes, boalaIntre ignoranta, imprudenta, frica si beneficii secundare modeste, se desfasoara viata apasatoare si agitata a hipertensivilor. Nota de plata apare sub forma infarctului miocardic sau a atacului vascular cerebral...
Masca suferintei Mentalitatea de victima este, adesea, rezultatul unei experiente traumatice iar, peste ani, ajunge in centrul procesului terapeutic. Aceasta are trasaturi bine determinate dar si proprietatea stranie de a se auto-sustine...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu