Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

Modul II ~ Educatie





Topic

Descriere

Jungla de la Scoala
Se vorbeste zilele acestea despre bullying: este rau si ingrijorator. Dar s-ar putea vorbi despre o parte luminoasa a acestuia? Sau ar trebui sa ramana acel monstru, care ne chinuie copilul la scoala?
Superlearning sau Calea InformatieiCum ar fi sa privim urmatorul examen, ce pana mai ieri ne dadea fiori si ne accelera pulsul doar la auzirea termenului, ca pe un exercitiu interesant, demn de atentie si amuzant pe alocuri? Stiu, pare un scenariu suprarealist, dar totusi...
Principiul Amanarii Recompensei Cred ca cercetatorii americani se distreaza cel mai bine. Experimenul Marshmallow este exemplul ideal.
Materialismul si fericirea Pot banii sa ne aduca fericirea? Probabil ati ajuns singuri la un raspuns dar ce spun oamenii de stiinta despre acest subiect? Sunteti invitatii mei intr-o reflectie comuna despre bani si fericire.
Psihologia MinciuniiMinciuna pare sa faca parte din viata noastra cotidiana. Conform studiilor, parintii nu considera ca minciunile pe care ei le spun i-ar influenta in vreun fel pe copii. Oare asa sa fie?
Scuzele adolescentilor Ce este o scuza? Cum actioneaza aceasta si ce influenta are asupra destinului tau? Maestri ai scuzelor sunt adolescentii dar oare care sunt scuzele tale?
Respectul in relatii S-a vorbit despre prezervativ si despre pastila de a doua zi. S-a vorbit despre indemanarea sexuala si despre provocari sexuale. Am observat insa ca nu s-a prea vorbit despre respect si despre respectul din relatii. Oare sa fie un subiect atat de neinsemnat?
Cultivarea relatieiCum reusim sa obtinem din partea partenerului tocmai reactia pe care o detestam? Avem oare un rol in asta sau totul tine de partener si de lipsa lui de educatie, la care am fost cu totul orbi cand l-am ales?
Principiile manipulariiManipularea, ca instrument de a determina pe altii sa iti faca pe plac, este o arta. Subtilitatea la care ajunge manipulatorul este vrednica de toata atentia, mai ales ca societatea actuala incearca sa restranga relele obiceiuri din trecut, cand iti impuneai punctul de vedere prin forta, iar totul era o problema de "asa vrea muschii mei".
Stimularea episodicaCe faci pentru a determina pe cineva sa accepte ceea ce ii propui? Ai o metoda anume sau ii ceri pur si simplu? Cercetatorii de la Harvard par sa fi gasit o metoda de a determina comportamentele dorite la ceilalti.
Copii de bani gataOglinda oglinjoara, de ce sunt cea mai frumoasa din tara? Chiar asa, care ar putea fi originea narcisismului? Cum ajunge o persoana perfect normala din punct de vedere anatomic si din punctul de vedere al inzestrarilor naturale sa devina un narcisist respingator?
Frumosul adormit Un adolescent de 17 ani a incercat sa se sinucida dupa ce a amanetat bijuteriile familiei si a pierdut toti banii la pacanele. Dar oare cat de viu a fost el pana in momentul acesta?
Amazoane modernePoate ati intalnit si voi femei care se afla intr-o permanenta stare de frustrare. Oricand te vei intreba ce mai fac, vei sti ca bombanesc sau arunca invective vreunui barbat "total incompetent si lipsit de barbatie"... A creste fara tata pare a fi originea acestui tip de probleme.
Starea de flux Care este secretul marilor reusite din lumea sportului sau din alte domenii? Am spune ca disciplina si munca. Si totusi, campionii nu vorbesc despre munca de parca ar fi povara vietii lor... Cum ne explicam acest lucru?
Academia minimului efortVineri seara, o cursa ilegala - 2 adolescenti nevinovati, s-au aflat la locul nepotrivit, in momentul nepotrivit. Care este substratul psihologic al curselor ilegale si de ce cred ca ele sunt o proba speciala de absolvire, la Academia Minimului Efort?
Dosar de adolescent Fiul comandantului politiei face trafic de droguri si consuma canabis. Nici daca ne-am fi batut capul nu am fi gasit o cale mai buna de a atrage atentia asupra familiei, asupra valorilor, educatiei si timpului dedicat acesteia.
Jertfirea aproapeluiDoi adolescenti din capitala chinuie pana la moarte niste oameni ai strazii. Din ritualul de o cruzime fara margini, nu au lipsit manelele si voia buna. Privind fapta mai in profunzime, ajungem sa distingem "metafora jertfei aproapelui", care nu ne este tocmai straina...
Misterele anorexiei De ce se infometeaza fetele? Cateva date obtinute prin cercetari din domeniul fiziologiei, cercetari sociologice sau din experienta terapeutica, incearca sa faca lumina in problematica asociata anorexiei.
Adolescenta si succesul Oare succesul in adolescenta prezice succesul mai tarziu, in viata? Vor ajunge oare tocilarii, sau adolescentii stersi sa isi ia revansa? Ce l-ai sfatui pe adolescentul tau in materie de atitudine vrednica de urmat in liceu?
Decizii emotionale Probabil ca faci parte si tu dintre cei care, in lipsa informatiilor obiective, iau majoritatea deciziilor pe baza de intuitie, de instinct, sau pe baza a ceea ce le dicteaza emotiile. Dar ce parere are psihologul despre deciziile emotionale? Exista si alte moduri de a lua decizii?
Tainele comunicarii O problema a tinerilor care nu au ajuns la o vasta experienta de inter-relationare si afirmare personala este aceea a modului cum decurge comunicarea. Care sunt abilitatile tale de afirmare personala si cum le poti imbunatati?

Hipervigilenta copiilor abuzati
Copiii expusi violentei domestice prezinta acelasi model de activitate a creierului precum soldatii cu experienta de front. Experienta abuzului da nastere unor mecanisme adaptative, specifice unei confruntari permanente.
Activitati de vacantaExista dovezi stiintifice cu privire la influenta drumetiilor in ameliorarea depresiei iar psihologii le recomanda ca mod de cultivare a relatiilor.Va propun o alternativa de petrecere a vacantei, de care va veti indragosti.
Neputinta invatataCe faci pentru a-ti ascunde neputinta? Inventezi un joc umilitor, prin care iti afirmi "spiritul ludic" sau pur si simplu fugi? Neputinta invatata este una dintre cele mai fascinante arii de cercetare in domeniul psihoterapiei.
Iluzia puterii"Am primit 4 ani cu executare. Toti mi-ati spus sa fiu puternic... dar eu sunt puternic!"
Tulburari de atasamentA trai intre oameni presupune existenta unor legaturi de incredere. Esti rece, distant, ori dimpotriva, esti cald, instabil si vulnerabil? Care este tipul tau de atasament?
Educatie financiaraTraim intr-o societate consumerista. Banul, este intr-adevar un detaliu care ne poate schimba viata... Dar ce mesaje le transmitem copiilor nostri despre bani?
Iubirea, drogul violuluiIntr-un club din centrul vechi, o tanara de 24 de ani este cazuta pe jos in toaleta, cu spasme, cu maxilarul inclestat, ca si cand ar fi exorcizata... La autopsie, in sistemul ei s-a descoperit "praful ingerilor".
Varstele emotionaleStilul parental administrat, rasfatul si abuzul, constituie mai tarziu radacina unor atitudini nepotrivite in fata provocarii - a transforma totul intr-o trauma sau a te retrage cu lasitate.
Moartea emotionalaSuntem vii atunci cand simtim viata din plin, cand emotiile ne coplesesc? Sau suntem mai vii atunci cand beneficiem de echilibru interior? Ce argumente se pot aduce fiecareia dintre aceste pozitii?
Parenting responsabilProvocarile parentingului te iau adesea pe nepregatite. Ai tendinta sa arunci vina, sa tergiversezi sau sa te auto-victimizezi ori reusesti sa treci la actiuni concrete?
Atitudinea castigatoare in parentingIubire nelimitata sau autoritarism despotic? Cum concepi o educatie reusita si pe ce principii te bazezi? Exista o atitudine castigatoare in parenting? Care ar putea fi aceasta?
Scopurile copiilor descurajatiAi avut desigur "perioada ta neagra" in copilarie si acum, ai o perioada neagra in relatie cu propriul copil. Cum iti dai seama ce urmareste acesta? Ce atitudine adopti fata de el si ce masuri iei pentru a-l ajuta?
Hainele schimba totul Un experiment naiv facut in America, dovedeste faptul ca odata cu schimbarea vestimentatiei se schimba intreaga experienta pe strada a unei tinere. De la hartuire pana la a trece neobservata este o distanta mare, nu-i asa?
Adolescenta la volanEfectul cel mai vizibil al rasfatului pare a fi unul comportamental - lipsa de respect, sub toate formele sale. Dar oare lipsa de respect se poate reflecta si in modul cum sofam?
Cocaine & caviarUltima fita este sa porti un fes ori o bluza pe care scrie "Cocaina si Caviar"! Ati vazut si voi mesajul, nu-i asa? Sa fie oare modul prin care cultura drogurilor isi face simtita prezenta, sau e doar un alt mesaj inofensiv?
Egoismul EcologicSe crede ca egoismul este rau, iar altruismul este bun. Cu toate acestea, se pot observa usor, peste tot in jurul nostru, cazuri de egoism inteligent si de altruism "neinspirat"... Nu pierde acest articol care s-ar putea sa iti schimbe viata!
Abisurile tentatieiAstepti sau consumi prajitura numaidecat? Daca pofta este mai mare decat tine, te alaturi tagmei rusinoase a celor compromisi. Dar este oare pofta mai mare decat toti?
Calea UsoaraOrice are un pret... Ei bine, $cat vrei pentru prietena ta? Imaginati-va ca cineva v-ar adresa aceasta intrebare, ca in acest experiment social! In fond e o societate de consum, nu-i asa? 
666Am castigat la pacanele si sunt fericit! Dar este oare, cu adevarat, o veste buna? Cercetatorii arata ca pretul real al castigurilor usoare ar putea sa fie o foarte proasta capacitate de decizie.
Thank you for your childhood! Tinere! Ai fost printre noi si ai luat aminte. Ai invatat sa lupti si ai invatat sa castigi. Te-ai straduit sa iesi invingator din lupta cu tine insuti, ani in sir, in conditiile cele mai dificile. Nimeni insa nu te-a invatat sa pierzi...  
Premiile extraordinare pentru neputintaFetele violate primesc sejur la mare. Caci daca incepi sa plangi, atunci ceilalti se mobilizeaza. Oare, fara sa ne dam seama, nu incurajam neputinta la cei traumatizati? Care este rolul, sensul si efectul premiilor pentru neputinta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu