Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 15 mai 2015

Sexul Paraseste Dormitorul

Un barbat tanar trebuie sa mute muntii din loc pentru ca o fata sa fie impresionata si sa-l accepte ca partener sexual. Vine insa un moment in viata cuplului, cand situatia se rastoarna ...

 



Declinul vietii sexuale este o realitate. Odata cu inaintarea in varsta, spun statisticile, dorinta sexuala a barbatului intra intr-un con de umbra. Motivele sunt, ca de fiecare data, complexe. Pe de o parte, barbatul isi ia in serios rolul de furnizor al mijloacelor necesare existentei familiei iar asta il poate extenua - de unde si lipsa lui de interes pentru viata sexuala. Stresul nu iarta.

Pe de alta parte insa, intervin schimbarile hormonale caracteristice inaintarii in varsta. Nivelul hormonului sexual masculin incepe sa scada, astfel incat, dupa varsta de 30 de ani, 1 din 4 barbati sunt afectati de acest sindrom care se manifesta, printre altele, prin disfunctii erectile (2). In timp, o capacitate reproductiva excelent pastrata a barbatilor ajunsi la senectute, devine mai curand o exceptie. Nici varsta nu iarta.

Dar, asa cum spune un aforism celebru, destinul este responsabil numai de jumatate din ceea ce ni se intampla. Cealalta jumatate tine de noi insine si de alegerile noastre. Altfel spus, barbatii isi pot mentine virilitatea pentru mult timp in conditiile in care fac alegeri intelepte in ce priveste alimentatia, programul de odihna dar si miscarea. Pasivitatea este, in general, un urias obstacol in calea fericirii. Nici stilul de viata nu iarta...

Din pacate, la acesti factori se adauga complicatiile relationale. Barbatii care sub-performeaza in dormitor, resimt povara acestei "incompetente" - ei, care sunt nascuti pentru a invinge. Dificultatea de a administra aceasta problema fiziologica devine usor o dificultate emotionala care nu face decat sa complice lucrurile, sa accentueze stresul si sa indrepte anatema catre capacitatea lor de inter-relationare. Nici ignoranta nu iarta.

In plus, in acord cu principiul bulgarelui de zapada, care, pe masura ce se rostogoleste la vale, devine tot mai mare si mai periculos, partenerele lor vor avea de facut eforturi emotionale inzecite pentru a-i intelege, pentru a-i incuraja, pentru a reusi sa ii indrepte catre un specialist si, in general, pentru a-i influenta pozitiv. Vor reusi ele oare sa faca toate astea?

In loc sa se intample asa, femeile se vor simti neatragatoare si, multe dintre ele, vor ajunge sa dezvolte ele insele o complicatie emotionala, pe baza vulnerabilitatilor proprii si pe baza modului cum sunt tratate de catre partenerii lor. Acestia din urma pur si simplu nu doresc sa vorbeasca despre problemele lor sexuale, multumindu-se cu o atitudine de tip "stonewall" -- adica reprimarea propriilor emotii si blocarea in totalitate a comunicarii pe aceasta tema.

Nu de putine ori asta duce la o aventura extraconjugala a partenerei. Nevoia ei de iubire si afectiune ar putea trece chiar si peste impotenta barbatului daca acesta ar reusi sa comunice, sa impartaseasca si sa acorde atentie. Aceasta atitudine deschisa a barbatului, spun expertii, ar face minuni chiar si in ce priveste propria sexualitate. Dupa o anumita varsta, atitudinea chiar face diferenta.

Tot din pacate insa, ignoranta si problemele existentiale ne determina sa tratam lucrurile superficial, ba chiar sa recurgem la o atitudine batjocoritoare si depreciativa care nu face decat sa consolideze acel zid de piatra dintre membrii cuplului. Vine insa o zi in care nu vom mai avea cui sa reprosam si pe cine sa depreciem. Enjoy! 

 6% dintre cei casatoriti in America nu au facut sex in ultimul an iar 12% nu au facut sex in ultimile 3 luni. Una din cinci persoane casatorite nu a facut sex in ultima luna. (3)

Conform unei cercetari statistice facute in America, au ceva mai mult noroc de sex cuplurile care traiesc in concubinaj. In acest caz, spune statistica, frecventa contactelor sexuale este pur si simplu mai mare, indiferent de varsta, comparativ cu cei care se afla intr-o casnicie sau cei necasatoriti. 

Ai spune ca o casnicie ucide sexulitatea, dar adevarul este ca alte categorii de persoane (cele singure, de exemplu), au parte de si mai putin sex. (3)












(1) Imaginea Sex, de Dasha Gosteva, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2)The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, (July 02, 2013), Prevalence and Incidence of Androgen Deficiency in Middle-Aged and Older Men: Estimates from the Massachusetts Male Aging Study, website: The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism

(3) Austin Institute for the Study of Family and Culture, (2014), Relationships in America, website: Austin Institute for the Study of Family and Culture

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu