Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 27 mai 2015

Egoismul Ecologic

Se crede ca egoismul este rau, iar altruismul este bun. Cu toate acestea, se pot observa usor, peste tot in jurul nostru, cazuri de egoism inteligent si de altruism "neinspirat"... Nu pierde acest articol care s-ar putea sa iti schimbe viata!




Suntem structurati in asa fel incat avem nevoie unii de altii, ne-am constituit ca o specie in care diviziunea rolurilor si a muncii este mai accentuata decat la oricare alta forma de viata si se pare ca ne este bine asa, inter-dependenti.

Ba chiar ne este cel mai bine asa. Ne-ar fi greu sa traim altfel, fara consecinte dezastruoase, cum ar fi pierderea mostenirii culturale, alunecarea in disolutie, primitivism, boala...

Si totusi...

Faptul ca traim in acest fel, adica impreuna cu ceilalti si depinzand de ei, are si efecte mai putin pozitive... Dualitatea nu iarta...

Suntem obligati sa luam in considerare nevoile celorlalti, sa traim cu ele, sa ne ocupam de acestea chiar daca nu simtim nici o bucurie pentru asta. Dar ocupandu-te prea mult de nevoile celorlalti, ajungi sa te neglijezi pe tine insuti si sa traiesti cu tensiunea rezultata din asta, caci o nevoie proprie, nesatisfacuta, produce tensiune.

Sigur, sacrificiul pentru ceilalti are drept miza propria supravietuire, si n-as vrea sa fiu inteles gresit, dar se ajunge prea departe cu aceasta tendinta, se ajunge la auto-sfidare, in caz ca exista acest termen - ajungi sa nu te mai vezi pe tine insuti, sa nu mai insemni mare lucru nici pentru tine insuti si, din pacate, nici pentru altii. (...)

Psihoterapeutul belgian Andre Moreau, pe care am avut sansa sa il intalnesc la facultatea mea, se lauda fara nici un fel de rezerva ca el este egoist si ca se simte excelent asa. A fi egoist, spunea el, inseamna sa ai suficient interes pentru tine insuti incat sa iti constientizezi nevoile si sa te ocupi de satisfacerea acestora, efectul fiind ca, in final, "cu rezervoarele pline", te vei putea ocupa cu mai multa tragere de inima de nevoile celorlalti.

Se spune ca cea mai inteligenta si mai subtila forma de egoism este chiar altruismul. Dar adesea oamenii uita de ce sunt altruisti sau de ce altii sunt altruisti cu ei, si devin niste fiinte care nu mai stiu si altceva: fie ajung sa nu mai ceara nimic, fie ajung sa nu mai ofere nimic. Nici una dintre aceste situatii nu este de dorit. 

1. Cand nevoia celuilalt primeaza. 

Sau a accepta sa faci o favoare atunci cand nu o poti face, din cauza ca nu te simti capabil sa respingi o persoana aflata in nevoie. Pentru unii, datorita si educatiei de care au avut parte, este peste putinta sa refuze chiar daca asta inseamna sa devina tot mai nervosi, si vorba aceea, sa se aleaga praful de bunele lor intentii.

Ex. Stii ca maine ai un examen, si o cunostinta, te roaga sa stai cu copilul sau cateva minute, pana merge sa rezolve o problema importanta. Tu accepti, desi stii cat dureaza "minutele ei", apoi, pe masura ce tensiunea creste, copilul incepe sa planga iar minutele se transforma in ore. Probabil spre dimineata, vei reusi, in sfarsit, sa pregatesti un examen, pe care, in cel mai bun caz, abia il vei lua.


2. Nevoia de prestigiu. 

A alerga dupa prestigiu s-ar spune ca este o dovada de egoism dar nu este nici pe departe asa. Nevoia de prestigiu se naste din comparatii cu ceilalti, pe care adesea nici macar nu le faci tu, ci sotia ta, parintii, sau chiar copiii tai, care vor "sa fie in rand cu lumea", dar pe spinarea ta.

Ex. Fiica ta se plange ca nu are si ea un telefon "de doamne ajuta", la fel ca toate colegele ei, ceea ce inseamna ca nu are un telefon de vreo 2000 de lei, genul care face mata sa stea in coada. Pentru a satisface capriciul ei nevinovat s-ar putea sa renunti la un curs de recalificare sau la o excursie pe care ti-ai dorit-o toata viata.

Oamenii fac multe tampenii din nevoia de prestigiu, iar unele sunt deghizate in ceva grozav, respectat de ceilalti. A incepe o relatie cu un partener care arata foarte bine dar este lipsit de caracter, sau a achizitiona o masina pe care nu prea ti-o permiti, a urma o scoala pentru care nu esti dotat, sunt cateva dintre aceste tampenii, care, in final, iti aduc mai mult rau decat bine.

Suprasolicitarile in care vei fi antrenat isi vor lasa amprenta asupra ta iar rezultatul va fi, fireste, boala psiho-somatica, calvitia prematura si ridurile. Iata cum, ceea ce, la inceput, parea ca inseamna a intra in rand cu lumea, devine, in timp, o arma cu care te impusti singur.


3. Altruismul la voia intamplarii. 

Mai ales daca esti o persoana deschisa si sociabila, vei avea tendinta sa iti risipesti resursele in stanga si in dreapta, venindu-ti greu sa refuzi pe unul dintre prietenii care s-au adunat in jurul tau, in masura in care au posibilitatea sa profite de tine.

A pastra unul sau doi prieteni pentru care intr-adevar, sa sari si noaptea din pat, cu siguranta ca si ei ar face la fel daca ar fi cazul, este atitudinea care te va scapa de aceasta armata de neajutorati ce iti vor confisca tot ce inseamna resurse: timp, energie, bani, liniste sufleteasca.

Maica Tereza spunea ca "una dintre cele mai mari boli este sa fii nimeni pentru toata lumea". Poti fi nimeni daca esti prea egoist dar si daca esti prea altruist. Nu te poti astepta la recunostinta din partea tuturor celor pe care i-ai ajutat si nici la respect din partea celor pe care i-ai sfidat. Deci nu sfida pe toata lumea! Dar nici nu ajuta pe toata lumea!


4. Lipsa Viziunii Temporare. 

O forma de egoism inteligent este sa te gandesti care vor fi rezultatele unei anumite alegeri, atitudini, actiuni. Un egoist inteligent, adica acela care stie ce este bine pentru el, se gandeste inainte de a face o anumita alegere. Pentru el, viitorul este la fel de impotant ca si prezentul si de aceea va avea mereu un gand indreptat catre ce va urma.

Lipsa viziunii temporare ne determina sa facem alegeri care ne distrug sanatatea, ne aduc la capatul puterilor si la marginea societatii. A fuma, a nu-ti pregati examenele din timp, a avea conduite de risc, incepand de la sofatul fara carnet, sofatul in viteza si terminand cu fraudarea unei institutii, acestea nu sunt dovezi de egoism ecologic. Dimpotriva ...

Un egoist inteligent va deveni un expert in ceea ce inseamna renuntare, si in ceea ce americanii numesc "short term pain for long term gain" - a suferi putin acum pentru a-ti fi bine mai tarziu. 



* * *



Iata doar cateva argumente despre ceea ce inseamna sa fii sau sa nu fii egoist si despre pretul pe care trebuie sa il platim pentru faptul ca nu luam in seama ceea ce ne dorim cu adevarat, nu luam seama la ceea ce suntem si ceea ce putem in momentul prezent.

Si ai spune ca un egoist este acela care este gata sa ia acum ceea ce este pus in joc, indiferent ca asta se numeste iubita celui mai bun prieten al tau, sau prietena cea mai buna a sotiei tale. Nu, acesta nu este egoism, este doar lipsa de disciplina si probabil un defect de educatie. (...)

Asadar, ne intoarcem tot la problema echilibrului intre 2 extreme la fel de negative. Pe de o parte avem tendinta de a face cum ne dicteaza instinctul cu care ne-a inzestrat natura, sfidand orice regula ori bun simt comun, iar pe de alta parte a-i lasa pe altii sa sfideze bunul simt comun pe socoteala noastra, transformandu-ne in victime.

Viata sociala este un compromis necesar pe care il facem cu cei din jur, insa depinde de fiecare dintre noi cum facem acest compromis, cu ce avantaje si ce pierderi.



Egoismul Stupid Egoismul Inteligent / Altruismul Inteligent Altruismul Neinspirat
  • isi urmeaza instinctele
  • nu se gandeste la urmari
  • "isi asculta inima"
  • nu intelege bunul simt comun
  • dificultate de organizare a comportamentului
  • capacitate de analiza deficitara
  • capacitate de decizie deficitara
  • capacitate redusa de efort voluntar
  • capacitate redusa de constientizare
  • nivelul de echilibru
  • decizii prin analiza
  • atentie fata de propriile nevoi
  • atentie fata de nevoile celor din jur
  • nu sunt la voia intamplarii
  • tine cont de posibilitati si realitate
  • tine cont de merit
  •  se gandeste de 2 ori
  • PARADOXUL: egoismul inteligent consta uneori in a da dovada de altruism IAR altruismul inteligent consta uneori  in a da dovada de egoism!
  • iti nesocotesti propriile nevoi
  • esti "mancat de viu"
  •  nu ai timp decat pentru nevoile celorlalti
  • te asezi pe locul 2, tot timpul, in toate situatiile, in mod nediscriminativ
  •  iti nesocotesti nucleul egoist
  • ajungi sa fierbi de furie (barbatii) sau aluneci in depresie (femeile)
  • ceilalti nu simt nevoia sa manifeste reciprocitatea
  • ajungi intr-o situatie falimentara










(1) Imaginea Shroud, de Egoiste, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2)  Kirschner, J.; (2007); Arta de a fi egoist; editura Trei, Bucuresti

(3) Haddou, M.; (2003); Cum spui nu, acasa, la serviciu, prietenilor, in viata de zi cu zi; editura Trei, Bucuresti 
Show comments
Hide comments

6 comentarii:

  1. Interesant ar fi de stiut ce faci daca te trezesti in situatie de faliment? Odata intrat in "insolventa" e greu sa-ti revii, uneori imposibil. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista solutii chiar si pentru aceasta situatie. Cred ca este esential sa stai bine din punct de vedere emotional - aceasta fiind resursa principala, si, acceptand ca pierderile sunt foarte mari, sa recunosti ca ai in continuare tot ce iti trebuie pentru a o lua de la capat. (repeta asta de 5 ori!) :)

      Cum poti sta bine din punct de vedere emotional cand totul se prabuseste in jurul tau? Ei bine, asta nu e pentru oricine. E nevoie de ceva pe care unii il au de mici iar altii il descopera din mers... acel ceva este rezilienta sau, daca vrei, instinctul de supravietuire.

      Instinctul de supravietuire este alimentat cu visuri frumoase, uneori cu iluzii, si o naivitate sanatoasa, care reuseste sa vada dincolo de ruine, razele de soare. Insolventa este adesea inceputul unei reusite frumoase! Se spune insa ca norocul trece neobservat fiindca e deghizat in salopeta de lucru. :)

      Ștergere
    2. Articolul acesta m-a condus la o evaluare a starii mele, evaluare care nu mi-a adus prea mare liniste si nici nu-mi oferea o directie prea clara in care sa privesc.

      Raspunsul tau insa, dincolo de cuvinte, contine mult optimism, deschide brusc directii si, ceea ce mi se pare mai important, atenueaza "sentimentul de vinovatie" care se activeaza in momentele in care "egoismul" incearca sa se manifeste, iar pentru asta iti multumesc! :)

      Ștergere
    3. Multumesc pentru aprecieri si pentru tema de meditatie pe care mi-ai oferit-o: un articol bun este acela care ne aduce liniste sufleteasca? :)

      Ștergere
    4. Evaluarea starii mele a fost cea care mi-a produs neliniste, articolul doar m-a condus spre acea evaluare si cred ca acesta e rostul lui. Linistea sufleteasca cred ca o gasim altfel. Oare gresesc? :)
      Cat despre calificative, bun sau rau, nu-mi pot permite sa le acord, neavand pregatirea necesara.
      Ceea ce pot sa fac, este sa spun daca mi-a placut sau nu, si da, iti multumesc si pentru el chiar daca o fac cu intarzire! :)

      Ștergere
    5. Cu placere! Te mai astept pe blog! :)

      Ștergere