Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 8 aprilie 2015

Concediul Medical in Cuplu

Ce faci cand se imbolnaveste partenerul? Un studiu recent scoate la iveala atitudinea diferita a celor doua genuri fata de boala partenerului de viata.  




Nu te-ai casatorit in mod special pentru a avea grija de un om bolnav. Cu toate acestea, in viata noastra apar situatii de acest fel, cand norocul cuplului se schimba, unul dintre parteneri se imbolnaveste, iar odata cu asta, apar transformari sensibile in dinamica interactiunilor.

Nu suntem cu totii facuti pentru a ingriji si nici nu e confortabil sa o facem. De asemenea, nu este deloc confortabil sa fim noi cei care s-au imbolnavit si sa purtam luni intregi sau ani, povara "inutilitatii" noastre. Odata cu imbolnavirea, poate surveni si depresia sau depresia in sine este boala declansata de un factor de stres - somaj, relatii deficitare, lipsa stimularii, etc -.  

Putem incepe sa ne auto-invinovatim pentru ceea ce ni se intampla, iar partenerul, marcat de disconfortul aparut, poate sa inceapa cu reprosurile si poate sa isi faca de lucru in afara caminului, pentru a evada din atmosfera lugubra a acestuia. Iar asta nu va ajuta pe voi, ca si cuplu, dimpotriva. 

Ce este de facut?  

Un studiu recent arata ca femeile care s-au imbolnavit sunt nemultumite si inclina sa intenteze divortul de parteneri, tocmai datorita faptului ca acestia nu inteleg prea bine sarcina ingrijirii unui partener care sufera, nefiind socializati de asa natura. Este cu atat mai dramatic sa pierzi si partenerul de viata, odata cu sanatatea, insa femeile prefera asta, in locul unei casnicii nefericite.

In schimb, daca barbatul se imbolnaveste, nu exista o tendinta similara a casniciilor de a se indrepta catre un divort, femeile luandu-si in serios rolul de ingrijitoare ale celui bolnav, pentru care, spun expertii, ele sunt pregatite. In decursul socializarii, incepand cu jocurile copilariei, fetitele prefera sa fie medic sau sa ingrijeasca o papusa "bolnava" ori un catel, spre deosebire de baieti, care isi rezerva roluri mai dinamice. 

Iata cateva sugestii venite din partea consilierilor de cuplu care sa va ajute sa ameliorati atmosfera cuplului, atunci cand nesansa a facut ca unul dintre voi sa se imbolnaveasca (3): 

  • Cultivati comunicarea. Partenerul bolnav se poate simti vinovat sau inadecvat iar boala ii poate afecta stima de sine. Ar insemna mult pentru acesta sa pastrati comunicarea, lucru care va impiedica sa se stabilizeze senzatia de abandon, la care este expus intr-o astfel de perioada.

  • Organizati activitati comune. Cititi impreuna presa ori vizionati filme amandoi. Cultivati-va impreuna talentele artistice sau, daca este posibil, faceti plimbari in doi. Orice este posibil, merita facut impreuna.

  • Deveniti cat mai activ. Daca sunteti partenerul care s-a imbolnavit, este util sa va ocupati timpul cu activitati - fie sa lucrati de acasa, fie sa va explorati talentele artistice - literatura, pictura, etc. In acest fel, nu va vor coplesi ingrijorarile sau inclinatia de a va lamenta.

  • Planificati impreuna. Boala este o perioada provocatoare pentru cuplu, chiar si din punct de vedere financiar. Totusi, nu il excludeti pe partenerul bolnav din procesul decizional. Va aprecia acest lucru.

  • Nu deveniti indisponibil. Puteti telefona cand sunteti la serviciu pentru a-l intreba pe partenerul bolnav cum se simte si pentru a va oferi sa ii cumparati in drum spre casa, un lucru de care are nevoie. De asemenea, puteti sa ii faceti o surpriza. 

  • Manifestati intelegere. Tendinta partenerului bolnav de "a-si plange de mila" se accentueaza in astfel de momente, si, chiar daca va oboseste sa il ascultati, sau sa ii suportati iesirile si irascibilitatea, este bine sa stiti ca, in adancul sufletului, acesta isi doreste sa va manifestati suportul si sa il incurajati printr-o atitudine suficient de pozitiva. 

  • Observati semnele depresiei. Cand ne imbolnavim, si in special cand pierderea sanatatii este de lunga durata, tendinta de a cadea in depresie se poate accentua. Daca simtiti ca s-a instalat depresia si amabilitatea voastra nu schimba nimic, incurajati-l politicos pe partener sa vada un psiholog, asigurandu-l ca, desi va doriti sa fiti de folos, nu mai stiti cum sa o faceti.

Asa cum spuneam, boala schimba dinamica interactiunilor si stilul de viata al cuplului. Cu toate acestea, o atitudine pozitiva din partea ambilor membri, este in masura sa atenueze dificultatile. Omul este o fiinta adaptabila si, cu atitudinea potrivita, poate traversa cu bine chiar si cele mai disperate situatii.









(1) Imaginea Buscando la Salida que no Existe, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-SA 2.0

(2) Daily Mail Online; (5 March, 2015); In health but NOT sickness: Couples are more likely to divorce if the wife becomes ill because 'men can't cope with a sick spouse'; website: Daily Mail

(3) RICH, H., KRAVITZ, H.L.; (2006) Casnicia Perfecta, editura Teora, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu