Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 27 martie 2015

Ingerul Mortii

 Ne intrebam "de ce" numai in momentele cand se intampla tragedii, precum cea din Alpii francezi, in care si-au pierdut viata 150 de persoane, printre care doi bebelusi, 16 adolescenti si doi artisti de opera. Iata un bun prilej sa afli "de ce"...





E mult mister in jurul accidentului aviatic din Alpii Francezi. Totusi, cutia neagra a venit cu niste vesti tulburatoare. Copilotul Andreas Lubitz s-a inchis in cabina, si a directionat avionul spre o prabusire spectaculoasa si regretabila, in stil kamikaze (1). Amploarea sinuciderii, daca a fost intr-adevar asa ceva, este data de amploarea evenimentului aviatic. Ma indoiesc ca daca nu ar fi luat cu sine 150 de victime, ar fi auzit cineva despre sinuciderea in dormitor a unui co-pilot german de la o companie de transport aerian. 

De altfel cifrele sunt acelea care fac spectaculos acest caz, in afara de faptul ca scena accidentului, ne imaginam cu totii, a fost una de cosmar. Iar cifrele spun asa: 150 de persoane la bord, viteza avionului in momentul impactului cu solul de  ~ 700 km/h, sute de persoane implicate in operatiunile de cautare si salvare si mii de persoane care isi plang rudele. In afara de aspectul cantitativ, intervin si "detaliile dureroase" - erau niste bebelusi la bord, doi artisti de opera si niste copii care se intorceau dintr-un schimb de experienta germano - spaniol.

Acum ne intrebam cu totii: de ce?

Nu vreau sa afirm aici ca stiu motivul exact pentru care s-a produs aceasta tragedie aviatica. Chiar si celor mai experimentati psihoterapeuti le-ar trebui cateva intalniri serioase cu autorul acestei fapte, pentru a putea afirma ca au aflat sau ca au indicii clare legate de motivele pe care le-a avut acesta si starea sa psihica. Ceea ce putem afirma este legat de experienta psihopatologica cu incidente asemanatoare. 

Asa ajungem sa vorbim despre complexul demiurgului si despre ingerul mortii - un tip de criminal in serie al carui mod de operare pe pamant, seamana mult cu modul in care a actionat Andreas Lubitz in aer. Ingerul Mortii, ca si persoana, este specializat intr-o profesie ce implica o uriasa responsabilitate legata de viata unor persoane care isi pun intreaga incredere in el. Spre exemplu, face parte din personalul medical - este asistent. Avand aceasta responsabilitate insa, el ajunge sa-i puna in pericol pe cei pe care ii are in grija, si chiar sa le ia viata (2). 

Motivele vehiculate sunt diverse: considera in mod irational ca le-ar face un bine si i-ar scuti de durere, isi doreste sa obtina o senzatie de putere, care ii lipseste in mod normal, sau incearca sa para un erou care se implica in mod altruist in salvarea pacientilor pe care tot el i-a pus in primejdie. Unul dintre ingerii mortii cunoscuti, ar fi afirmat ca simte o stimulare sexuala atunci cand ucide.

In cultura, scriitorul specializat in genul horror Stephen King a conturat un astfel de killer in romanul Misery. Ingerul Mortii mai apare si in cartile Agathei Christie si chiar Jack Spintecatorul are anumite trasaturi care amintesc de acesta - el ucide prostituate (femei fara viitor) intr-un mod destul de profesionist, chirurgical.

Dincolo de povestile acestea sinistre, incercarile de a explica comportamentul deviant au fost multe. Am sa insir doar cateva dintre teoriile explicative destul de convingatoare (3).

  • Teoria pragului delincvential - toti suntem capabili de acte deviante, ca urmare a unor stimulari si ca urmare a stresului, dar fiecare dintre noi isi are pragul sau de rezistenta la frustrare, care este mai ridicat la unii si mai coborat la altii.
  • Invatarea Sociala - atunci cand observam ca anumite gesturi deviante sunt recompensate, avem tendinta sa le preluam la randul nostru, in ideea de a obtine acelasi gen de recompense: atentie, putere, bani, etc.
  • Teoria Frustrare - Agresivitate - asa cum spune si numele, suntem tentati sa raspundem prin agresivitate atunci cand avem sentimentul ca pierdem sau ne este luat ceva. Nu este nevoie sa raspundem instantaneu prin agresivitate. Aceasta poate sa apara in timp, prin acumulare de frustrari.
  • Teoria Alegerii Rationale - afirma faptul ca pana si cele mai irationale alegeri, au la baza principiul utilitatii, si se sprijina pe rationamente mai mult sau mai putin constiente, care il determina pe deviant sa actioneze intr-un anumit mod, pentru a obtine anumite beneficii. 


Alfred Adler a introdus in uz ideea dorintei de putere, care ne anima si care se manifesta in numeroase moduri, incepand de la dorinta de atentie si terminand cu razbunarea. Un astfel de mod de a explica lucrurile ne-ar duce la ideea ca Ingerul Mortii este preocupat de semnificatia personala, ca noi toti, dar modul in care gaseste sa se puna in valoare, escaladeaza panta raului, lucru care isi are beneficiile sale, nu foarte greu de identificat: atentia, notorietatea, razbunarea, evadarea din probleme si frustrari.

Este rezonabil sa consideram ca actele deviante care utilizeaza violenta si produc daune de mare anvergura, au la baza suficient de multa furie. Furia apare in contextul unei relatii, in care persoana respectiva sa simte nedreptatita. In raport cu "celalalt" survine si "pedeapsa", incarcata de consecinte, dar si de un efect spectaculos. Cine este "celalalt" si care a fost motivul furiei, probabil ca vom afla mai tarziu.

Din pacate, efectele gestului lui Andreas Lubitz, sunt ingrijoratoare. El da un exemplu despre cum nu se face, care insa ii va inspira si pe alti teribilisti. De asemenea, teama si anxietatea vor creste, in special in ce priveste zborurile cu avionul. Nu in ultimul rand, ne va fi mai greu sa avem incredere, sa traim sentimentul de coeziune si solidaritate cu ceilalti. 










(1) New York Post, (March 29, 2015), Germanwings kamikaze urged pilot to leave cockpit before crash, website: New York Post


(2) BBC NEWS, (January 13, 2004), Shipman's 215 victims. An official report has concluded that former GP Harold Shipman killed at least 215 patients over more than 25 years. website: BBC NEWS


(3) TURLIUC, M., (2007), Psihosociologia Comportamentului Deviant, editura Institutul European, Iasi

(4) Imaginea  Angel of Death?, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-SA 2.0
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu