Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 16 august 2014

Frica de Bani

  Un grup de cercetatori de la Cambridge a descoperit ca numerosi britanici sufera de ceea ce se cheama fobia financiara. Ce inseamna sa nu suporti banii si care sunt riscurile?





Banii... Un capitol al vietii noastre ce trebuie luat in calcul de fiecare dintre noi, fie ca vrem, fie ca nu vrem. Banii sunt asociati ideii de autoritate iar cine dispune de acestia, ei bine, are si puterea. Resursele financiare te ajuta sa iti transformi dorintele in realitate. Intr-o societate consumerista, cum este cea in care traim si noi, mai toate dorintele pot fi materializate printr-o investitie financiara. Visurile romantice au legatura cu banii, la fel si idealurile profesionale ori stabilitatea familiei. Printr-o ironie a soartei, chiar si lucrurile "de suflet", cum ar fi arta, religia ori initiativele cetatenesti se afla in atingere cu problema "administrativa", adica cu banii.

Si pentru ca oriunde exista dorinte mari, exista si ceva psihopatologie, vorbim acum despre fobia financiara...

Asa stand lucrurile, apar personaje ahtiate dupa imbogatire, constiente fiind de faptul ca atunci cand detii resursa financiara, detii puterea si cheia dorintelor proprii sau a dorintelor celorlalti, adica cheia catre inimile tuturor. Un exemplu ar fi miliardarul american Rockefeller care era atat de avid de imbogatire, chiar si dupa ce se imbogatise, incat ajunsese sa isi sacrifice cu totul sanatatea in numele averii sale, pe care o dorea tot mai mare si mai mare...

Pe de alta parte insa, apar si cei care manifesta reactii la fel de puternice fata de bani, dar de respingere si evitare a tot ceea ce se leaga de aspectele financiare. Am intalnit de altfel persoane care viseaza o lume fara bani, convinse fiind ca in acest mod majoritatea problemelor ar disparea. Utopia este atat de mare incat visurile de acest fel s-ar bloca in primele faze - proiectul este plin de erori logice si se dovedeste pana la urma ca banii sunt un rau necesar. De altfel, exista deja o lume fara bani in numeroase regiuni ale Africii si nu este cu nimic mai buna, nu-i asa?

Dar ce este fobia financiara?

Cercetatorii de la prestigioasa Universitate Cambridge au descoperit printr-un studiu din 2003 ca, atunci cand este vorba despre a-si administra resursele financiare, unul din cinci britanici experimenteaza simptome asociate fobiei financiare. Astfel, ei au pulsul accelerat (50%), se simt imobilizati sau "ingheata" (15%), simt o stare generala proasta (12%) sau au ameteli (11%).

Trebuie sa mentionam ca tulburarile fobice, in general, reprezinta un domeniu distinct al psihoterapiei, care se ocupa cu studiul acelor reactii de respingere pe care oamenii le traiesc fata de anumite situatii, lucruri, sau persoane. La baza fobiei s-ar spune ca se afla niste "temeri irationale", dar, asa cum stiti, parerea mea este ca se afla in orice o anumita logica - cititi despre asta ceva mai jos, in acest articol.

Exista mai multe tipuri de fobii.

  • Fobia Simpla - se refera la temerile legate de lucruri specifice (se mai numeste si fobie specifica). Cand suferim de o fobie specifica sau simpla, manifestam comportamente de evitare fata de lucruri bine determinate, cum ar fi inaltimea, insectele, sangele, persoanele decedate, etc
  • Fobia Sociala - desi pare simplu de definit, fobia sociala - sau teama de oameni si de persoane straine - este ceva mai complexa datorita faptului ca se leaga de lucruri inobservabile, precum evaluarile negative. Fobia sociala se poate centra pe chestiuni concrete: teama de a vorbi sau a manca in public.
  • Agorafobia - se leaga de situatii in care ne simtim expusi pericolelor: a te afla in spatii deschise, aglomerate, in magazine, piete, cinematografe sau a calatori cu mijloacele de transport. Toate aceste situatii evoca de fapt frica de necunoscut si pierderea controlului. Adesea agorafobicii se simt in siguranta in propria locuinta. (HOLDEVICI, 2005)

Dupa cum ati intuit, fobia financiara este o fobie specifica, sau simpla, intrucat se exprima in legatura cu ceva bine determinat - banii, un lucru inofensiv in sine, dar care poarta o semnificatie aparte, pentru fiecare dintre noi, si o semnificatie neplacuta, nascatoare de disconfort, pentru cel care sufera de fobia financiara.

Cand urasti banii si cand banii iti creaza o coplesitoare si disproportionata senzatie de lipsa a confortului, vei manifesta o puternica repulsie fata de tot ceea ce iti aminteste de bani, incepand cu stirile de la banca, cele privind cursul valutar, si terminand cu administrarea resurselor financiare sau plata facturilor. Sa speram ca va exista cineva care este capabil sa poarte singur toate aceste responsabilitati!

Substratul fobiei financiare este legat de lipsa de curaj si dependenta crescuta a persoanei suferinde, care se bazeaza pe o identitate vulnerabila in raport cu lumea si amenintarile sale, o identitate vulnerabila, cladita astfel in timp, prin influente educationale si experiente timpurii care au lasat urme adanci in constiinta suferindului.

Vindecarea fobiilor necesita abordarea cu seriozitate a aspectelor emotionale si cognitive implicate, evaluarea convingerilor de baza ale persoanei in vederea confruntarii si schimbarii convingerilor dezadaptative, iar pe de alta parte, "expunerea" si "desensibilizarea" persoanei, pentru depasirea limitelor personale. De exemplu, dupa schimbarea convingerilor dezadaptative, persoana poate incerca, prin "baby steps" (pasi mici, de copil), sa se ocupe de probleme ce privesc partea materiala a existentei.

Fobia financiara nu este de bun augur pentru cei care sufera de asa ceva, intrucat ignorarea sistematica a aspectelor materiale ale existentei nu aduce nimic bun. Problemele financiare devin tot mai mari, iar dificultatea de a ne administra sau de a produce resurse financiare ne poate duce la ceea ce numim in limbaj popular "sapa de lemn". Altfel spus, merita sa facem eforturi pentru a ne depasi aceasta ingrata auto-limitare.



* * *



Printre primele fobii diagnosticate vreodata s-a aflat aceea a micutului Hans, un copil de 5 ani care se temea de cai. Parintele psihanalizei, Sigmund Freud, cel care a identificat fobia lui Hans a interpretat-o pe atunci ca pe o reactie deghizata fata de autoritate. Limbajul sexualizat al lui Freud ar fi sunat mult mai dubios - Hans se temea ca tatal sau "il va castra" pentru ca o dorea pe mama sa.

Castrarea reprezenta in viziunea lui Freud, ideea de pedeapsa, frustrare si privatiune iar dorinta "incestuoasa" a copilului pentru mama sa, reflecta viziunea freudiana exprimata in teoria sa referitoare la Complexul Oedip. Pe scurt, Complexul Oedip se refera la faptul ca fiecare baiat manifesta un atasament incestuos fata de mama sa si doreste sa isi elimine rivalul, in persoana tatalui. Aceasta teorie profund controversata, nu a fost niciodata demonstrata prin studii stiintifice, si pe undeva, nu prea isi merita notorietatea.

Cu toate acestea, se poate vorbi despre mecanismul deplasarii in orice fobie. Asa cum micutul Hans vedea in calul impozant si coplesitor prin dimensiunile sale, un simbol al autoritatii, in fata caruia el era lipsit de aparare, tot asa putem vorbi despre o deplasare de semnificatie de la ideea de lipsa a controlului, a propriei incompetente si vulnerabilitati, catre bani, ca in fobia financiara.

Cu alte cuvinte, noi resimtim vulnerabilitatea si fata de lucrurile care se asociaza printr-o legatura logica cu frica noastra originala, deplasarea reprezentand tocmai migrarea energiei psihice (a fricii) de la o reprezentare, catre o alta reprezentare, inrudita cu prima.











Show comments
Hide comments

Un comentariu:

  1. Cred ca depinde mult si de educatia financiara pe care o are fiecare individ in parte.

    RăspundețiȘtergere