Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 18 mai 2014

Scapa de un tip in 8 pasi

De ce n-am vorbi si despre asta? Poate ca vrei sa scapi de cineva, realmente, sau poate ca citind acest articol o sa-ti dai seama cum ai reusit sa scapi, fara macar sa o vrei, de partenerul visurilor tale!





Barbatul este mai orientat catre o identitate profesionala si vocationala, iar femeia pare mai tentata sa isi gaseasca implinirea in familie, copii si relatii. Barbatul are o nevoie profunda de admiratia sotiei sale in timp ce aceasta are nevoie de intimitate si viseaza in adancul inimii sale sa ramana pentru totdeauna procuparea principala a sotului ei: Numarul 1!

Barbatul, asemeni unui bivol, este greu de tulburat din treburile sale pragmatice, in timp ce femeia, ca un fluture, se preocupa de aspectele estetice ale vietii (flori), zboara in vazduh si simte in mod dramatic chiar si cele mai mici variatii de temperatura.

Totusi, in esenta, asa cum spuneam, ambele sexe au o nevoie profunda de cinstire, de a fi venerate, iar orice fapt, gest sau cuvant care tradeaza lipsa de respect a celuilalt devine o insulta, greu de uitat si care misca lucrurile, implacabil, intr-o directie adesea fara de intoarcere.



Iata numai cateva feluri in care cei doi parteneri isi arata lipsa de respect unul fata de celalalt, care denota si faptul ca nevoile lor nu sunt atat de diferite, in fond.

1. A admira o alta persoana.

Pare doar un detaliu dar partenerul dvs. il va retine. Mesajul ar putea fi, in functie de interpretarea pe care o primeste, acela ca nu este suficient de bun sau ca aveti indoileli in legatura cu el. Barbatii au obiceiul sa priveasca alte femei chiar si atunci cand ies in oras cu sotia lor, in timp ce femeile pot face o remarca "nevinovata" de genul "Ai observat ce inel a primit Geta de la Pandele?" Resentimentele, chiar si in mod inconstient, pot sa devina tot mai puternice, fiindca fiecare isi doreste sa ramana Numarul Unu pentru partenerul sau si sa nu alunece in umbra nimanui. Atentie deci pe cine admirati de fata cu partenerul dvs! Poate ar fi mai bine sa strambati elegant din nas cand vine vorba de acele persoane...

2. Critici lipsite de eleganta.

Criticile sau cicaleala ar putea fi doar o "reglare de conturi", un efect al unor ofense anterioare (razbunare), dupa cum ar putea fi si un rezultat al educatiei primite acasa. In nici una dintre situatii nu ne bucuram sa traim cu un partener cicalitor, tot asa cum nu ne bucuram sa traim cu o streasina stricata care picura tot timpul. Un rezultat al cicalelii este acela ca distanta dintre cei doi creste tot mai mult si cei cicaliti vor cauta persoane care sa aiba si cuvinte bune la adresa lor. 

3. Lipsa de recunostinta.

Poate ne vine usor sa realizam anumite lucruri pentru familie si pentru celalalt sau poate ne ia ceva timp si ceva efort. Totusi, atunci cand ne dam seama ca celalalt nu apreciaza stradaniile noastre, ne simtim profund intristati, ca niste condamnati la munca silnica intr-o ocna. Lipsa de recunostinta ar putea fi un rezultat al asteptarilor nerealiste iar cu cat avem asteptari mai mari, cu atat cantitatea de satisfactie este mai mica. Nu inseamna ca trebuie sa renuntam cu totul la asteptarile si trebuintele noastre dar ce rost are sa il ofensam tot timpul pe celalalt cu lipsa noastra de apreciere?

4. Excluderea din procesul luarii deciziilor.

Atunci cand luam decizii, mai ales decizii care il afecteaza si pe celalalt si restul familiei, facand abstractie de opinia partenerului, aratam o profunda neincredere in inteligenta si posibilitatea sa de a contribui la fericirea noastra. Dimpotriva, atunci cand ne intoarcem la partenerul nostru pentru a-i cere sfatul in tot felul de chestiuni care ne privesc, ne manifestam aprecierea si increderea in calitatile sale. Incepand cu felul de mancare care va fi preparat la cina si terminand cu tipul de mobila din camera copiilor, nici un partener nu se va simti prost fiindca te intereseaza opinia lui, dimpotriva.

5. Ignorarea rugamintilor.

Este destul de trist cand vedem ca dorintele noastre trec neobservate pe langa partenerul nostru. Chiar daca adesea ne formulam dorintele intr-un mod neplacut si agresiv, chiar daca revenim cu ele in mod obsedant, ignorarea dorintelor noastre este echivalenta cu o ofensa pe care celalalt ne-o adreseaza si va trada lipsa lui de consideratie in ceea ce ne priveste. Ignorarea rugamintilor poate fi de asemenea o razbunare pentru un incident din trecut si decat sa facem o criza mai mare decat cea anterioara, probabil ar fi mai util sa ne interesam care a fost acel incident si felul cum am putea sa ne castigam iertarea.

6. A nu-ti cere iertare.

Ii jignim pe cei din jur cu voia sau fara voia noastra, fie ca ne dam seama, fie ca ne scapa cu desavarsire momentul respectiv. Unele dintre aceste ofense sunt retinute pentru multa vreme si, din pacate, sunt tinute secrete. Dar resentimentele se vor face simtite atunci cand ii adresam o invitatie partenerului nostru sau poate atunci cand ii cerem ajutorul pentru o chestiune sau alta. Faptul ca nu ti-ai cerut iertare pentru unul dintre gesturile tale poate fi transformat intr-un solid motiv de "migrena" in pat. 

7. Glume nesarate.

Vasile Marin, unul dintre teoreticienii comunicarii de la noi, spunea ca "Umorul nu este universal, iar anumite glume nu pot fi intelese de persoane care nu au acelasi cadru de referinta". Umorul este deci o bariera de comunicare in anumite situatii, fiindca glumele noastre sunt interpretate gresit de cei care reprezinta tinta acestora. Cred ca o gluma mai imprudenta ar trebui urmata intotdeauna de scuze, pentru a ne asigura partenerul de grija pe care i-o purtam.

8. Umilirea publica.

Atunci cand, in public, scoatem in evidenta defectele partenerului nostru, poate printr-o gluma sau poate prin lamentarile noastre nesfarsite, celalalt se simte devalorizat sau ofensat, oferindu-i astfel o motivatie pentru a se razbuna. Ar putea sa fie un partener care nu te satisface dar el are nevoie de semnificatie si, probabil o va dobandi umilindu-te la randul sau. Multe persoane, in loc sa abordeze problema in cuplu se plang prietenilor in legatura cu gesturile partenerului. Se creaza astfel efectul "lupului incoltit" - putin probabil ca veti rezolva ceva atunci cand il transformati pe partenerul dvs in inamicul public numarul 1.


Sper ca am adus aici o perspectiva "noua" asupra respectului in casnicie, perspectiva pe care probabil ca ati uitat-o sau nu ati cunoscut-o niciodata si pe care, din pacate, nu ati putut sa o cunoasteti de la cei care apar la radio sau la televizor si ne fac educatie.

Respectul nu inseamna distata ci apropiere.










Imaginea Omul Visurilor, imi apartine si se afla sub licenta CC BY-SA 2.0

Smalley G., (2008), Cum sa-ti intelegi sotul, editura Curtea Veche Publishing, Bucuresti

Smalley G., (2008), Cum sa-ti intelegi sotia, editura Curtea Veche Publishing, Bucuresti

Abric, Jean-Claude, (2002), Psihologia comunicării, Teorii si metode, Editura
Polirom, Iasi

Lazar, C.,  David, E., (2007) Comunicare, devianta si psihosociologia grupurilor în consilierea psihologică si educatională, Editura Psihomedia, Sibiu, 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu