Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 21 mai 2014

Barbatul Violat

Pana mai ieri, definitia din dictionar a violului presupunea faptul ca femeia este cea care suporta asa ceva. Dar societatea umana se schimba, evolueaza, si odata cu asta apar anomaliile evolutiei. Statisticile ne pun in fata faptului implinit - exista barbati violati de femei!




Personal cred in sensibilitatea genului frumos. Cred ca femeile sunt mai delicate, mai curate si mai intelepte decat barbatii si sunt convins ca acestea sunt dotate cu instinct matern, lucru care le determina sa adopte, sa ingrijeasca si sa sprijine orice fiinta aflata in nevoie sau lipsita de protectie. 

Cred ca femeile sunt mai empatice si mai capabile sa intervina atunci cand este cazul, iar arhetipala "mama a ranitilor" nu intamplator este de gen feminin. Daca barbatii ar fi fost mai sensibili si mai empatici atunci nu ma indoiesc ca ar fi existat si un arhetipal "tata al ranitilor" mult mai proeminent.

Cu alte cuvinte, este ceva in traditia culturala si in genetica speciei noastre care distribuie aceste roluri. S-ar putea ca fiecare dintre noi sa fie mai inclinat sa apeleze la o femeie atunci cand se afla in dificultate iar psihoterapeutii cei mai buni in astfel de situatii sa se dovedeasca a fi femei.

Si totusi... In America anului 2013, la Biroul pentru Investigatii Statistice Judiciare, este realizat un studiu legat de victimele violurilor si se descopera ca 38% dintre acestea sunt de gen masculin. Un procent atat de mare incat te determina sa te intrebi daca este vreo greseala sau daca nu cumva vederea iti joaca feste.

Dar lucrurile nu se opresc aici. S-ar parea ca dintre victimele masculine ale agresiunilor sexuale, aproape jumatate (46%) declara faptul ca agresorul a fost o femeie. Aceasta stare de fapt, pana mai de curand nici macar nu era luata in calcul drept posibilitate - abia de cativa ani definitia din dictionar a violului a trebuit sa se schimbe. Imi amintesc ca in copilarie imi placea sa citesc dictionarul limbii romane si definita violului era aceasta:

VIÓL, violuri, s. n. Fapta (pedepsita de lege) comisa de barbatul care constrange prin forta fizica o femeie sa aiba cu el relatii sexuale; violare. [Pr.: -vi-ol] – Din fr. viol.
Sursa: DEX '98 (1998)

Chiar si definitia data de FBI a ramas pana in anul 2012 aceea de "cunoastere carnala a unei femei realizata cu forta si impotriva vointei sale". In anul respectiv FBI-ul a considerat de cuviinta sa modifice definitia, accentul punandu-se de aceasta data pe penetrare neconsimtita de ambii parteneri, dar fara a se face referire la genul celor implicati, a agresorului sau a victimei, intrucat, asa cum arata experienta si statisticile, cei violati pot sa fie atat barbati cat si femei iar violatorii, de asemenea pot fi de ambele genuri si isi pot alege victimele sexuale din randul ambelor genuri.

Totusi, pare ca ceva s-a schimbat... Cum spunea o cunostinta de-a mea, pare ca "s-au incurcat rau de tot niste arhetipuri". Oare atat de departe sa fi ajuns emanciparea femeii? Cred ca exista explicatii psihologice dar mai ales psiho-sociale pentru asta. 

Promovarea asidua pe canalele mass-media a ideii de "femeie puternica", care mai mult ii distreaza pe barbati decat sa reprezinte o realitate genetica, le-a incurajat pe femei sa se afirme si sa isi afirme dorintele in mod public. De asemenea, femeile stiu care este forta senzualitatii lor si fac uz de aceasta "la drumul mare" si fara oprelisti, mai ales ca feedback-ul primit din partea barbatilor a fost intotdeauna unul foarte pozitiv.

De asemenea, slabiciunea barbatilor in materie de sex le-a determinat pe femei sa puna accentul si mai mult pe acest aspect si nu ma indoiesc ca o parte dintre ele depasesc anumite limite in incercarea de a ajunge la barbatii pe care ii doresc pentru aceleasi motive pentru care ii doreau si in urma cu mii de ani - protectia, resursele, comuniunea, si asigurarea supravietuirii urmasilor. 

Iar daca astazi a intervenit concurenta intre interesele materiale si interesele sexuale, ca urmare a dezvoltarii materialismului, pe acest fond pot aparea initiativele sexuale necenzurate si ilegitime, intr-un moment al istoriei care le incurajeaza pe femei sa afirme tot ceea ce simt si traiesc. Altfel spus, traim un moment in care se intersecteaza in mod nefericit afirmarea sexualitatii cu nevoia de stabilitate materiala si asta creaza premisele unor initiative sexuale scapate cu totul de sub control, caci oamenii isi inteleg limitele existentiale, le iau in serios si drept urmare vor dori totul, acum si aici.

Un alt studiu realizat de Universitatea din Missouri, de aceasta data pe 284 subiecti de gen masculin cu varste cuprinse intre 14 si 26 ani, elevi si studenti, scoate la iveala faptul ca 43% dintre subiecti au fost atrasi in experiente nedorite de natura sexuala iar 95% dintre ei afirma ca agresorul era o femeie cunoscuta.

S-ar parea ca, dintre subiecti, au fost preferati cei de culoare alba - 42% dintre victime de liceu si 45% dintre cele de colegiu. Mult mai rare sunt victimele masculine de origine afro-americana, asiatica sau latino, categorii care nu depaseau niciodata 17% dintre victime. De asemenea, studiul arata ca stima de sine a victimelor masculine supuse unor experiente sexuale nedorite nu este afectata asa cum se intampla in cazul femeilor supuse siluirii sexuale.


Victimizarea sexuala continua sa fie o problema pervaziva in Statele Unite dar victimizarea barbatilor a fost rareori explorata. Descoperirile noastre pot ajuta la o mai buna prevenire prin identificarea diferitelor forme de coercitie cu care se confrunta barbatii cat si recunoasterea femeilor drept agresori sexuali impotriva barbatilor. Bryana H. French, Ph. D.

Nu in ultimul rand, Bryana French scoate in evidenta faptul ca linia intre coercitie sexuala si seductie este foarte subtire in cazul victimelor masculine ale experientelor sexuale nedorite si ca agresorii de gen feminin au un intreg repertoriu de tehnici prin care reusesc sa aduca un barbat in pat: incepand cu simple amenintari cu intreruperea relatiei (31%), continuand cu folosirea unor droguri sau a alcolului (7%) sau utilizarea unor comportamente sexuale pentru seductie (26%), si terminand cu folosirea fortei fizice (18%). Nu toate experientele sexuale nedorite au avut drept rezultat un act sexual - numai jumatate dintre acestea, restul incheindu-se cu un simplu sarut sau cu atingeri de natura sexuala.








Imaginea Flagrant, imi apartine si se afla sub licenta CC BY-SA 2.0

Male Sexual Victimization Examining Men’s Experiences of Rape and Sexual Assault, Karen G. Weiss West, Virginia University, Morgantown, 2013 website: Sage Journals

“Sexual Coercion Context and Psychosocial Correlates Among Diverse Males,” Bryana H. French, PhD, Jasmine D. Tilghman, MEd, and Dominique A. Malebranche, BS, University of Missouri; Psychology of Men & Masculinity; online March, 2014. website: American Psychological Association

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu