Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 7 aprilie 2014

Materialismul & Fericirea

Pot banii sa ne aduca fericirea? Probabil ati ajuns singuri la un raspuns dar ce spun oamenii de stiinta despre acest subiect? Sunteti invitatii mei intr-o reflectie comuna despre bani si fericire.




Materialismul este un mod de a da un sens vietii, la fel ca multe altele. Pentru ca oamenii gasesc cu greu motivatia de a continua sa existe atata vreme cat nu au dat un sens existentei lor, ei au aceasta responsabilitate primordiala de a gasi un motiv pentru care sa traiasca mai inainte de a intreprinde ceva si de a da o intrebuintare timpului pe care il au la dispozitie.

Materialismul este deosebit de tentant ca sens al vietii pentru mai mult decat un singur motiv: banii sunt asociati cu siguranta, cu fericirea, cu reusita in viata intima, cu sanatatea, cu supravietuirea chiar - o adevarata cheie a implinirii omenesti. 

Dar ce spun studiile in domeniul fericirii? Da, se pare ca banii sunt un secret al fericirii in tarile sarace. Studiile in domeniu arata ca dupa ce am trecut de un anumit nivel de bunastare materiala, banii nu mai constituie un secret al fericirii, iar oamenii din tarile bogate nu sunt mai fericiti decat cei din tari sarace. De asemenea, mentalitatea unei natiuni face ca oameni din tari sarace sau din regiuni sarace sa reuseasca sa fie mai fericiti decat multi locuitori ai tarilor bogate.

Un studiu interesant legat de castigatorii la loto, arata ca dupa nici 6 luni de la un mare castig la loto, jucatorii revin la dispozitia lor normala. Asta inseamna ca daca inainte de a castiga erau depresivi, ei literalmente isi iau depresia de unde au lasat-o. Argumente interesante legate de aceste aspecte sunt prezentate in cartea Fericirea Autentica a psihologului Martin Seligman.

Exista o adevarata arta a fericirii ce tine de modul cum ne alegem valorile, stilul de viata si modul de a ne raporta la evenimentele zilnice. Tind sa spun ca este nevoie de ceva inteligenta si de ceva intelepciune pentru a reusi sa devii fericit. Fiecare moment al vietii, fiecare provocare, fiecare alegere si fiecare pas, sunt incarcate de implicatii in ce priveste fericirea. Daca, amagiti de tentatia sigurantei absolute care "vine prin intermediul banilor" si motivati de frica de suferinta, alegem sa urmarim banii prin toate mijloacele noastre, se intampla, in mod paradoxal, exact lucrul de care ne temem: mai multa suferinta.

Pentru bani ne sacrificam sanatatea - alegand situatii (uneori la marginea legalitatii), profesii, riscuri, pentru bani ne sacrificam relatiile - caci devenim prea ocupati pentru asa ceva si, in final, pentru bani ne sacrificam fericirea - caci pierdem oportunitatea de a ne dezvolta spiritul, spiritul fiind o componenta definitorie a fericirii - ai nevoie sa cultivi un mod de a privi lucrurile si sensul vietii despre care nu iti vorbeste nimeni. 

O echipa de cercetatori de la Universitatea Baylor din Waco, Texas, tocmai a descoperit faptul ca materialistii sunt si cei mai putin recunoscatori oameni - ei nu reusesc sa aprecieze ceea ce au, lucru care ii face mai nefericiti. De asemenea, ei au o orientare egocentrica si se focalizeaza mai curand pe ceea ce nu au, apreciind astfel ca exista lipsuri in nivelul lor de fericire.

Studiul care a investigat materialismul, gratitudinea, nivelul de satisfacere a nevoilor si nivelul de satisfactie in general in viata, a descoperit ca succesul in dobandirea posesiunilor nu coreleaza cu fericirea in cazul materialistilor - ei "reusesc" de fiecare data sa fuga de fericire, ridicandu-si nivelul de aspiratie permanent. Imediat ce dobandesc lucrurile dorite, si punctul de referinta se muta - de la apartamentul elegant la vila cu piscina si de la vila cu piscina la proprietati in alte tari,  o adevarata fuga dupa fata morgana (oricine ar fi aceea).

Un studiu similar din 2011, publicat in Journal of Happiness Studies, efectuat cu subiecti adolescenti, arata ca un nivel ridicat de gratitudine si unul scazut de materialism asigura in randul adolescentilor o mai buna integrare sociala, mai putina depresie si mai multa satisfactie in viata, in general.

Desi tentatia materialismului este mare astazi, cand am vrea ca totul sa fie predictibil si sa se afle sub controlul nostru, si cand suntem stimulati subliminal sa achizitionam tot felul de bunuri care ne promit satisfactia, stiinta fericirii a ramas la postulatele sale vechi de mii de ani: apreciaza ceea ce ai si considera ca strugurii la care nu ajungi sunt acri! Epicur spunea cu mii de ani inainte urmatorul lucru: "Bogatia ceruta de natura este limitata si usor de obtinut, in timp ce bogatia ceruta de idealuri goale se extinde pana la infinit". 

Din fericire putem alege si alte sensuri ale vietii decat acumularea de avere - nimeni nu ne interzice asta. Psihologia adleriana in care m-am specializat eu insumi, promoveaza interesul social (Gemeinschaftsgefühl), ca ideal al sanatatii psihice. Intr-adevar, atunci cand ne pasa de oameni si mergem in intampinarea nevoilor acestora, fericirea urmeaza indeaproape.

Am fost surprins sa primesc confirmari asupra acestui adevar din partea unor oameni care se disting mai curand prin succes material decat prin altceva. Si probabil confirmarea supreama a oferit-o miliardarul american John Rockefeller, care a invatat ca depasindu-si egocentrismul si limitarea spirituala, poate adauga zeci de ani vietii sale.


In general am descoperit ca daca iti dedici viata oamenilor din jurul tau si iti pasa de ei, atunci ai gasit drumul catre fericire. Cand fericirea ta devine fericirea altuia, aceasta este iubirea. Lana del Rey













Imaginea The Choices, de Michael Davis Burchat, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-SA 2.0

Cialdini, R., (2008), Psihologia Persuasiunii, editura Business Tech International, Bucuresti

Marica, S., (2008), Introducere in Psihologia Sociala, editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti

Frankl, V., (2012), Omul in Cautarea Sensului Vietii, editura Meteor Press, Bucuresti

Sharp, T., (2011), 100 de Cai spre Fericire, editura Trei, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu