Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 25 martie 2014

Epidemia de Ras

Epidemia de ras din Africa, mai exact din Tanzania, este un fenomen psihosocial bizar, dificil de reprodus, dar usor de explicat teoretic prin efectul psihologic de contagiune, ce reprezinta o puternica influenta motivationala in grupurile umane.






In anul 1962, intr-un mic sat din estul Africii, niste copii aflati la scoala, incep sa rada ca urmare a unui banc spus de unul dintre ei. Aparent bancul era unul foarte bun, asa ca el s-a raspandit foarte repede si odata cu el, s-a raspandit si rasul, ducand la aparitia unei adevarate epidemii. Rasul a cuprins repede intreaga tara, ba chiar a trecut granita in Uganda, si a durat cateva saptamani. Adultii de azi, care erau pe atunci doar niste copii veseli, isi amintesc ce bine s-au distrat - sa speram ca nu pe stomacul gol!




Legata de gregaritatea profund asociata speciei noastre, contagiunea, este o caracteristica a emotiilor umane, un rezultat al procesului de evolutie prin care specia si-a consolidat resursele adaptative si de supravietuire. Atunci cand raspundem si rezonam cu emotiile semenilor nostri, nu doar ca vom cultiva relatiile cu acestia, dar ne asiguram ca, in virtutea principiului universal al reciprocitatii, vor raspunde in mod similar atunci cand vom avea nevoie de ei, fie pentru a sarbatori, fie pentru a primi ajutor, cand ne aflam in dificultate.

Un film frantuzesc de scurt metraj care circula pe youtube, sub numele de "Merci", incearca sa reproduca epidemia de ras din Tanzania, in metroul Parizian. Scenariul este simplu: un actor incepe sa rada, fara ca motivul sa fie evident - poate un banc pe care si l-a amintit sau poate o situatie nostima pe care tocmai a trait-o. In scurt timp, toti calatorii il vor urma intr-o mini-epidemie de ras.

Iata insa un videoclip filmat in metroul din Sofia, care nu pare a fi regizat:



Rasul este sanatos, chiar si acela fara motiv. In timpul rasului, la nivel microbiologic, apar emisii de hormoni cu actiune benefica asupra starii emotionale si asupra sanatatii si exista chiar terapii prin ras care promit o imbunatatire a starii emotionale si o schimbare a setului de perceptii dramatice care ne mentin in starea de tristete persistenta.











Imaginea The Epidemic imi apartine si se afla sub licenta CC BY-SA 2.0

Ognev, I., (2005), Securitatea Psihologica, editura Fundatiei Culturale Ideea Europeana, Bucuresti

Marica, S., (2008), Introducere in Psihologia Sociala, editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu